10 Haziran 2012 Pazar

Mekanda Sanat ; ALANİST

             Bugün neredeyse yanılsama mekanının, yanılsama dünyasının hayalî görüntüler aleminde yaşanıyor. Bu sanata da aktarılıyor. Lazerlerle, bilgisayarlı video çalışmalarıyla artık reel / irreel tartışmasından daha ötelere, irreel / irreel reel tartışması yapılıyor. İnsanlar için yanılsama çok çekicidir. Ekrandaki maddesel olmayan, salt görsel görüntünün çekici dünyası, giderek bir 'doxa' sanatına yöneltiyor insanları. Hayali mekanlara dalıp, tanıdığımızı sandığımız nesnelerin, bir zamanlar deformasyon ve meta­morfoz diye adlandırdığımız biçim değiştirmelerini masum kıl­dıracak denli, tuhaf değişmeleri izlenebiliyor. Kişilerle bu hayali mekânlarda karşılaşıp, konuşulabiliyor. İşte ALANİST, insiyatif altyapısıyla kurulmuş bağımsız ve çağdaş çalışmaları destekleyen böyle bir açık sanat mekânıdır. Kişisel sergilerin yanı sıra kavram odaklı sergiler oluşturarak toplumsal ve kültürel meseleleri sanatın ayırt eden çerçevesiyle sorgulamayı amaçlar. Farklı disiplinlerdeki sanatçıların ve tasarımcıların çalışmalarını sergileyebilecekleri ve kentin kültürel anlamda en yoğun bölgelerinden birinde izlenebilir kılacakları bir mekandır. Bu açıdan ALANİST sadece fiziksel bir mekan değil sosyal bir mekan olarak da işlev görmeyi ve sanatsal çalışmaların sosyal etkileşimin bir parçası olarak etkin hale gelebilmesini hedeflemektedir.

               ALANİST, sergileme seçimlerinde ticari kaygılardan uzak kalarak bağımsız bir sanat alanı yaratır. Amaç, güncel sanat potansiyeline imkân vermektir. Bu amaç doğrultusunda uzmanlardan oluşan danışma kurulumuz, bize Türk çağdaş sanatının yeni kuşak temsilcilerini desteklememizde yardımcı olmaktadırlar. Geçen kısa süre zarfında, hem mekânsal anlamda hem de gerçekleştirdiği sergiler bağlamında İstanbul sanat ağının değişmez bir parçası haline gelen ALANİST, dinamik sanat izleyicisinin ajandasındaki daimi yerini aldı. Kalıcı koleksiyonunda yer alan eserler ve konusunda uzman, sanat eğitimli ekibiyle, koleksiyonerler için güvenilir bir başvuru kaynağı olan ALANİST, koleksiyonlarını geliştirmek, sunmak, sonraki nesillere ulaşacak koleksiyonlar oluşturmak isteyen ya da sanat koleksiyonculuğa yeni başlayanlar için yenilikçi yaklaşımıyla danışmanlık sunmaktadır.

              ALANİST, bir sanat galerisi olmakla birlikte, özgür ve bağımsız bir sanatsal eylem mekanıdır. Bünyesinde yer alan “Proje Odaları” kapsamında, sosyal etkileşimin farklı anlatım araçlarına da kapılarını açmaktadır.

             ALANİST 'nin gerçekleşmesinde yer alanlar ve katkıları:    

Efe Korkut Kurt
Bilkent Üniversitesi – Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fak. + Carnegie-Mellon University (Lisans)
Y.T.Ü. – Kentsel Tasarım BD. (Y. Lisans)
İ.T.Ü. – Mimarlık ABD. (Doktora)
Aslı Biçer
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi – Resim
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi – Resim
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi – Seramik
Bengi Başaran
İTÜ Sanat Tarihi (doktora)
İTÜ-University of Maastricht Bilim, Teknoloji ve Toplum (y.lisans)
Marmara Üni. İletişim ABD Bilişim Y. Lisansı
Marmara Üni. İletişim Fakültesi Gazetecilik
Önder Duman
Muğla Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi
KATKIDA BULUNANLAR
Grafik Tasarım / Dilek Altan
Fotoğraflar / Kayhan Kaygusuz
Açılış Fotoğrafları / Öykü Araslı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder